Daca vrei sa faci ceva cu adevarat, vei gasi o cale. Daca nu vrei, cu siguranta vei gasi o scuza. (Frank Banks)

miercuri, 27 iulie 2011

Revizuire program antrenament

Tot citind tot ce gasesc despre alergare am dat de un citat care se muleaza perfect pe situatia mea.
"The thinking must be done first, before the training begins", care adaptat la situatia mea, suna asa in romana"Intai gandeste-te (la un plan) si apoi incepe antrenamentul." . Lucru care se aplica nu numai la antrenament ci si la locul de munca.
Am decis sa alerg sub 4 ore la maratonul de la Istanbul. Grea decizie si antrenament si mai greu. Tot antrenamentul de incepator l-am inmultit cu 30%. Toate alergarile de viteza le-am adaptat la un timp de sub 4 ore pentru maraton.
Am gasit si un test mai neortodox sa vad daca pot sa alerg teoretic un maraton in sub 4 ore. Testul Yasso's 800.
Cum faci acest test, care sincer e mai mult un antrenament destul de dur. Nu stiu cat de bun este in prezicerea timpului la maraton dar vom vedea pe parcurs.
 Testul se face intr-o zi in care crezi ca esti in forma, esti destul de odihnit si mental si fizic. Consta in 1 km de incalzire, 10 ture de 800 metri in timpul pe care vrei sa scoti la maraton cu recuperare dupa fiecare tura exact timpul alergat, considerand orele minute si minutele secunde.. adica daca eu vreu sa fac 3:59:00 la maraton atunci consider 3 ore in 3 minute si 59 minute in 59 secunde . Rezulta un timp de 3 minute si 59 secunde pe 800 metri si o recuperare dupa fiecare tura de 4 minute( recuperare inseamna jogging foarte usor).

M-am simtit foarte bine si am zis sa fiu viteaz. Am incercat un 3minute si 40 secunde pe 800 metri. Uitat-va ce a iesit. Am pus si comentariile mele pe seama acestui antrenament.
Yasso's 800
A fost de departe cel mai greu antrenament facut de mine pana acum si ma bucur ca mi-a iesit. Nu stiu daca o sa scot sub 4 ore la primul meu maraton, sa nu mai zic de 3 ore si 40, DAR mi-a crescut motivatia si mai mult. Poate sunt ca in poezia aia  din limba engleza despre un tren  ce urca un deal. 
"Stiu ca pot , stiu ca pot in timp ce se apropia de deal, cred ca pot, cred ca pot pe la jumatatea dealului si speram sa pot, speram sa pot in momentul cand s-a rostogolit inapoi aproape cand era sa treaca dealul.

Vom vedea.

Be safe!


read more "Revizuire program antrenament"

vineri, 8 iulie 2011

Schimbari neplanificate

Am program. 
M-am reapucat serios de alergat dar parca lipseste ceva.  In timp ce ma uitam intr-o zi pe antrenamentele deja facute am observat ca nu mai sunt asa de grele cum erau la inceput. Parca nici inima nu mai batea asa repede deci am decis sa trag un pic mai tare. Un pic mai tare reprezinta pentru mine o diferenta de la 7:10min/km-6:40min/km undeva pe la 6:20min/km-6:00min/km. 
Chiar se vedea. Inainte veneam acasa fluierand acum veneam destul de transpirat si obosit. Afara deja incepea sa fie cald si cu atat mai mult efortul era mai mare.
Asa s-a produs marea schimbare de care va povesteam acum ceva timp. Am inceput sa adorm mult mai devreme... mai precis pe la 22. 
S-a intamplat fara sa fac nimic constient, fara sa incerc sa imi impun acest lucru, ca o consecinta fireasca a adaptarii corpului la stresul antrenamentului.
Inca un lucru major. Am inceput sa ma trezesc in weekend...mai precis Duminica pentru alergarea lunga de peste 15km pe la 5 AM. Este un lucru destul de motivant sa te trezesti la 5 si in timp ce aproape toata lumea doarme, tu sa alergi prin parc. 
Mi s-a intamplat intr-o dimineata sa vad ceva care m-a blocat.
Stiam ca romanii sunt manelisti si grataragii dar nici chair asa.
De obicei daca am alergare lunga alerg prin Tineretului si apoi trec in parcul Copilului ca sa nu alerg de doua ori prin aceasi loc.
In parcul Copilului exista locuri special amenajate cu gratare, banci, cosuri de gunoi, ma rog tot ce-i trebuie romanului sa se simta bine. Intr-o dimineata pe la 5:30 AM cand am ajuns in parcul Copilului in fata am vazut multa lume buluc, galagie, jandarmi, ce mai, zarva mare. Ce se intamplase?
Lumea se certa pe statul la coada la gratar. Din ce am inteles si eu in alta zi cand mi-am adus aminte de intamplare si am intrebat un gardian. 
Gratarele se deschid la 8 AM. Oamenii stateau la coada de la ora 5:30 AM sa prinda un loc, si zic eu, probabil unii se bagasera in fata. Penibil.
De fiecare data acum cand trec prin parcul Copilului ocolesc zona cu gratare, poate sare unul la mine ca ma bag in fata.


Be safe!


read more "Schimbari neplanificate"