Daca vrei sa faci ceva cu adevarat, vei gasi o cale. Daca nu vrei, cu siguranta vei gasi o scuza. (Frank Banks)

marți, 29 noiembrie 2011

Nimic

 


Incercati si voi!
read more "Nimic"

duminică, 27 noiembrie 2011

Slabesti mancand

Am pornit de la 87 kilograme si in 6 luni de zile am ajuns la 72 kilograme. Nu este rau deloc.

Cand am hotarat sa slabesc mi-am facut tot felul de planuri cum sa fac. De fapt singurele lucruri care m-au ajutat sa slabesc au fost destul de simple. Miscare, fara paine, fara dulciuri si cel mai important nu am mai mancat dupa ora 18.
Am cautat prin notitele mele de acum 7 luni si am gasit "cercetarile" pe care le faceam sa vad cum pot slabi mai repede si mai eficient fara repercursiuni asupra sanatatii.

Mi se parea ca maninc destul de bine. Greu a fost sa constientizez  3 lucruri simple: ce mancam, cat mancam si cand mancam. Si dupa constientizare vine partea de schimbare, si chiar daca e greu sa iti dai seama ca maninci prost, mult si la ore nepotrivite, acesta este primul pas spre schimbare.

Prima data am observat cam cat maninc eu de fapt. Si mancam mult peste cat ii trebuia organismului meu la viata sedentara de atunci. 
Rezultatul de atunci este mai jos:
  • Mancam mai multe cereale/amidonoase decat credeam. Paine cu orice, hamurger la serviciu, batoane de ciocolata, chipsuri, tot felul de mancare "gatita" de la firme de catering.
  • Fructele si legumele lipseau din alimentatia mea. 
  • Mancam o gramada de dulciuri incluzand o ciocolata pe seara minim. 
M-am apucat sa numar caloriile pe care le bagam in organism. Calcule multe si fara rost. Si sincer eu nu am reusit sa vad exact cat maninc, cat consum si cat de fapt se depune bazat pe calcule. E mult prea complicat sa stai in fiecare zi sa notezi ce ai mancat, cu gramaj cu tot si seara sa tragi linie.

Dupa 1 saptamana am realizat ca de fapt scopul meu nu era sa numar caloriile. Asa ca am renuntat la calcule, am luat o foaie de hartie si am scris pe ea:
  • mic-dejun zilnic
Asta parea cel mai usor de facut. Cat de greu e sa maninci in fiecare dimineata?
Va spun eu ca in cazul in care timp de 10 ani nu ai mancat constant dimineata, e al dracu de greu. Ori nu aveam timp, ori nu aveam pofta, ori nu avem ce....
La inceput m-am fortat. Pregateam seara ceva si imi lasam un bilet pe masa. MANINCA. Lapte cu cereale, 1 banana si un iaurt, o conserva de ton sau o omleta. Mi-a luat cred ca 4-5 luni sa ajung sa maninc constant dimineata.
Acum nu mai pot sa plec la serviciu daca nu maninc ceva. Ajung la birou si pe la 10 iar maninc ceva.
 

Mai tarziu am aflat ca micul dejun stangneaza eliberarea de cortizol, un hormon care dicteaza organismului sa depuna grasime. Dimineata cand nivelul de glucoza din sange este mic, glanda suprarenala elibereaza cortizol care actioneaza ca un declansator al cresterii rezervei de grasime din organism. Asa ca mai tarziu, mare parte din ce consumi se depune.

  • Trebuie sa maninc o data la 2-3 ore, orice ar fi
  Am citit ca nu este bine sa sar peste o masa ca sa "economisesc calorii". Si din experienta am vazut ca daca nu maninc atunci cand imi e foame, la urmatoarea masa maninc mai mult. Trebuie sa mananc sa previn foamea, nu pentru ca imi este foame.
 

Acum am ajuns "sa maninc" aproximativ 6 mese pe zi. Astfel mentin un nivel constant de glucoza in sange, imbunatatind si metabolismul si pastrand constanta si energia. Maninc un fruct, un iaurt, un ardei. Dar constant. In fiecare zi.
  • Trebuie sa maninc proteine slabe macar la o masa pe zi 
Am citit ca proteinele exercita un efect termic asupra organismului atunci cand sunt consumate, adica organismul arde mai multe calorii sa le digere, decat arde in cazul carbohidratilor si grasimilor la un loc. In cifre arata cam asa: in cazul proteinelor se ard pana la 30% calorii, pe cand la carbohidrati procentul este de 6% si la garsimi de doar 3%. Simplu spus, la 100 de calorii provenite din proteine se ard 30 de calorii.
 

Mai mult, proteinele furnizeaza aminoacizii esentiali si neesentiali, care sunt caramizile din care sunt construiti muschii. Proteinele se digera mai greu, dand senzatia de satietate si prevenind crizele de foame.
 

Am gasit un tabel care sa ma ajute sa imi fac o lista cu ce sa maninc. ( Macar o masa pe zi).
 
Tabel proteine: cele mai bune surse
Tipul mancarii
Slaba, cu proteine complete
De cate ori
Mancata la fiecare masa
Cantitatea
O portie pentru femei (de marimea pumnului)
Doua portii pentru barbati (de marimea a doua palme)
Exemple
Carnuri slabe: carne de vita (pulpa superioara si spata), piept de pui, piept de curcan, carne de curcan, sunca slaba.
Peste: somon, ton, cod, pastrav, macrou, etc.
Oua: albusurile, tot oul pentru grasimi sanatoase.
Lactate degresate: branza proaspata degresata, iaurt simplu (fara fructe sau indulcitori), branza partial degresata, lapte semidegresat sau degresat.
Legume: fasole, naut, linte, orez.
Fructe: migdale.
Suplimente proteice sub forma de pudra

  • Trebuie sa elimin bauturile care contin calorii si care sunt si carbogazoase
  • sucurile cabogazoase: nimic decat zahar si/sau indulcitori artificiali;
  • sucurile "din fructe": foarte procesate si private de ce era bun (fibrele).
Eram un mare bautor de Coca-Cola. A fost tare greu sa renunt. Aveam zile cand beam si 1 litru de cola pe zi. Acum beau ceai.
 

  • Trebuie sa maninc legume si/sau fructe la fiecare masa
Cu cat mai multe fructe si legume, cu atat mai multe vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. De preferat sa se consume proaspete, nu congelate, dar decat deloc, merg si cele congelate. 
Am facut o lista cu legume si fructe in combinatii astfel incat sa pot lua la serviciu. O masa intermediara reprezinta o parte legume si o parte fructe.
Legume
Fructe
2 morcovi medii
1 ardei gras verde
1 argei gras rosu
1 castravete mediu
o ceasca de ridichii
o ceasca de telina
10 masline
10 morcovi foarte mici
10 pastai fasole verde fierte
2 rosii


1 gutuie medie
o para medie
2 piersici mari
o banana mare
15 capsune
1/8 ceasca stafide
1 ceasca de fructe de padure
1 mar mare
1 felie pepene galben
1 felie pepene rosu
5 prune
15 boabe mari de struguri
2 kiwi mari
2 nectarine
15 cirese
2 smochine mari
2 portocale
un grapefruit mare
un mango



Mancam la inceput carbohidratii cu amidon ( ca pastele, orezul, cartofii si orice altceva ce contine amidon). Citisem ca e bine sa alimentezi muschii cu carbohidrati. Intradevar e bine dar nu pentru mine care mancam o gramada de carbohidrati si alergam 25 kilometri pe saptamana. Carbohidratii daca nu ii consumi se depun repede.
 Acum am observat ca cel mai bine este, cel putin pentru mine sa ii consum numai inaintea unui antrenament greu( peste 15 kilometri de alergat) sau inainte de concurs.
In rest dupa antrenamente organismul va folosi cel mai eficient acei carbohidrati: va reface rezervele de glicogen si va opri secretia de cortizol.

Ce am invatat in 7 luni?


Nu merge cu diete bazate pe procente. Sau daca merge trebuie facuta strict de un nutritionist si bazata pe un studiu amanuntit asupra ta.Eu trebuia sa notez tot timpul ce am mancat si acasa sa fac calcule. Pierdere de timp.
 

Am invatat ca nu poti fi perfect. Asa ca acum aplic 80%-20%. Adica 80% bine si 20% rau. Mai scap si in mancaruri care nu sunt sanatoase, cate o bere, 1 cola. 
Atata timp cat sunt consecvent 80% din timp, o pizza sau o bere acolo nu o sa imi faca foarte rau. Si in plus nu ma simt frustrat ca trebuie sa renunt la ceva.
In timp am observat ca e bine sa am frigiderul plin de fructe si legume. Daca imi e foame maninc un mar, o banana sau un ardei. Si beau 1 cana de apa. Si gata foamea.

Am invatat ca planificarea este mama obisnuintei. Fac o lista mentala sau pe foaie si ma tin de ea. 
De exemplu sambata ne ducem si facem plinul cu mancare. Tot timpul ne ducem in acelasi supermarket. Direct la raftul care ne intereseaza. Nu pierdem timpul printre rafturi si cumparam doar ce avem pe lista. Motivul este acela ca altfel apar tentatiile, si in plus daca in fiecare saptamana cumparam doar ce avem pe lista o sa ne obisnuim sa nu mai umblam aiurea prin magazine. Cumparam si iesim. Simplu.

Concluzia...nu-ti trebuie dieta sa slabesti ci doar un pic de analiza, bun simt si cumpatare.


Be safe!
read more "Slabesti mancand"

marți, 22 noiembrie 2011

Invitatie Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc


De 1 decembrie Ro Club Maraton în parteneriat cu Asociaţia Bucharest Running Club şi Primăria Sector 3 Bucuresti va invită să luaţi parte la prima editie a Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc. Prin această cursă doresc sa promoveze sportul in masa si să aduca un omagiu celor care au înfăptuit Marea Unire în urmă cu 93 de ani.
Cursa vine la iniţiativa domnului Ilie Roşu ( este cel care alearga cu steaguri la fiecare maraton) şi va avea loc în Parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti. 

Înscrierile se fac completând un simplu formular aici, iar lista concurentilor deja inscrisi se poate vedea aici.

Probe

- Maraton (feminin, masculuin) 42.195km (10 ture, timp maxim 5:30h)
- Semimaraton (feminin,masculin) 21.0975km (5ture, timp maxim 2:45h)
- Maraton stafeta (feminin, masculin si mixt) 2*21.0975km (2*5 ture, timp maxim 5:30h)
Taxă de concurs este 50 lei şi poate fi achitată la ridicarea kitului (pe baza unui act de identitate în original) în zona de start/sosire (lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza) în zilele de:
- 30 noiembrie 2011, între orele 10.00-12.00 şi 18.00-20.00,
- 1 decembrie 2011, între orele 8.00-8.45,
Startul va fi la ora 9:00 (în faţa statuii lui Al.I.Cuza, intersecţia străzilor Baba Novac şi Câmpia Libertăţii, sector 3, Bucuresti).
Numar maxim de concurenti admisi – 100 (toate cele trei probe cumulate). Regulamentul complet poate fi citit aici.

Cei care doresc să ne ajute pot veni si ca voluntari si pot sa se inscrie accesand formularul de aici. Toţi voluntarii vor primi prin tragere la sorţi unul din urmatoarele premii:

- card cadou Decathlon în valoare de 60RON;
- tricou de finisher Maratonul International Bucureşti.

Eu voi fi acolo de 1 Decembrie. Voi?

Be Safe!

read more "Invitatie Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc"

luni, 21 noiembrie 2011

Un weekend de noiembrie

S-a mai dus inca un weekend frumos. 
Vineri seara am fost la primul concert integral Nicolae Furdui Iancu. Nu sunt un fan al muzicii populare dar concertul acesta a fost unul din cele mai frumoase concerte la care am fost. Poate si din cauza ca acest om a cautat timp de 25 de ani sa imbogateasca repertoriul romanesc cu adevarate opere muzicale. A sustinut impreuna cu orchestra Jidvei timp de 4 ore un recital de exceptie. Mai jos este o melodie care mi-a placut in mod deosebit.
Dupa concert, care s-a terminat la 23, am fost sa alerg. Este o senzatie aparte sa alergi noaptea prin Bucuresti si sa nu dai de nici un suflet pe strada. Era pustiu. Adevarul ca numai un tacanit e la miezul noptii pe strada cand afara sunt -2 grade. Si nu e asa oricum. Alearga imbracat in niste colanti, intr-o bluzita galbena, e transpirat si ies aburii din el ca dintr-un cal de curse.
 De ceva timp am probleme cu niste caini ai strazii ce se aduna langa parcul Vacaresti si cum ma vad cum se iau dupa mine. Si este unul gri, mic si al dracu care se tine scai de mine. Sunt zile cand alearga si 1 kilometru in spatele meu. Toata panta de la Piata Sudului. Nu pare rau dar cand se apropie de gambe parca nu l-as lasa sa vad ce ii poate pielea, nu de alta dar un drum la spital sa imi fac un antirabic nu prea ma incanta. Si alerg cu frica sa nu ma ia de picior si in loc sa ma concentrez pe alergat, ma uit in spate sa vad ce face potaia.
Vineri seara nici ei nu erau pe strada. Norocul meu.
Dupa alergare am facut un dus rapid si am plecat in club cu puiu. Nu am mai fost in club de vreo 8 ani. Singurele lucruri schimbate sunt preturile si numarul de fumatori pe metru patrat. Cel putin in jurul meu nu cred ca mai era cineva nefumator si fumau tigara dupa tigara. Daca ai ceva de lana recomand cu caldura statul in club. Nu se mai atinge nici mama moliei de haina respectiva.
Per total experienta a fost placuta chiar daca am ragusit din cauza fumului de tigara.
Sambata dimineata am plecat la Slatina.
Am ajuns acasa pe la 14 si cum vorbeam cu Radu cand a venit pe la mine despre cat ar avea o tura de alergare pe langa barajul Olt am zis sa trag o alergare pe acest traseu. Din fata casei pana in fata casei au fost 12,6km. Efectiv pe baraj am alergat 8km. Nu m-am uitat la ceas absolut deloc. L-am pornit in fata casei si l-am oprit tot in fata casei. A fost cald, vreo 8 grade si chiar am alergat de placere. Acasa surpriza : am alergat exact cu viteza cu care vreau sa alerg la Paris. 12.6 km parca nu a fost asa greu. Eu zic ca se poate 3 ore si 30 minute. Mai am mult timp sa ma antrenez. 
alergare barajul Olt
Dupa alergare m-am chinuit vreo 2 ore cu un telefon Iphone. In afara de faptul ca  instructiunile sunt scrise cu font de 4, ca nu stii cum sa scoti cartela, ca nu scrie nicaieri ca trebuie sa apesi foarte tare cu acul din dotare care este si acela ascuns pe o coperta a manualului, ca nu are o cartela normala ci un micro-SIM si ca telefonul trebuie activat fie cu ajutorul semnalului GSM( la Vodafone- care este foarte slab unde au casa parintii mei) fie prin conectarea telefonului la un PC care are internet si folosesti apoi un program dedicat Itunes care trebuie descarcat de pe net si are 65 MB dar care nu poate fi instalat decat daca ai Windows Media Player 11, care ca sa fie instalat trebuie downloadat la randul lui si care este si mai mare. V-am zapacit. Asta a fost si starea mea.
E pentru prima oara cand un gadget super titrat ma dezamageste. Poate e folositor si magnific dupa ce l-ai activat si are si vechile numere introduse in el dar pana acolo daca nu te duci la o reprezentanta sa iti faca transferul de numere de telefon din telefonul vechi in cel nou te apuca damblaua. Sau poate nu am stiut eu ce sa fac si sunt un caz izolat. 
Duminica spre Bucuresti a fost o ceata foarte deasa. Nu vedeam la 50 de metri in fata dar nu am avut nici un incident neplacut. Puiu nu a zis nimic. A tacut si s-a tinut de scaun. :) 

Saptamana viitoare de 1 Decembrie alerg in cadrul maratonului de intregire a neamului romanesc, prima editie. De abia astept.

Pana atunci va doresc o saptamana cat mai placuta. Vin sarbatorile!

Be safe!
read more "Un weekend de noiembrie"

miercuri, 16 noiembrie 2011

Putin timp liber

Cand se pune problema de timp liber toti suntem ocupati pana peste cap.  
La mine la serviciu am cativa colegi care ar vrea sa se apuce de alergat. Ar vrea dar nu au timp liber. Unii vor zice ca sunt superficial si nu ii inteleg, ca au copii sau mai stiu eu ce treburi importante . 
Ce stiu eu. Si tind sa le dau dreptate. Nu am copii, stau la bloc, ajung acasa cu metroul si fac 30 de minute pe drum. Sotia nu este prea cicalitoare si simt ca incepe sa imi inteleaga pasiunea de a alerga, asa ca pot spune ca am un avantaj.
Dar problema cred ca vine nu din faptul ca nu exista timp ci ca il folosim aiurea si suntem bombardati cu informatie si activitati care doar il consuma.
Spre exemplu eu nu ma uit la televizor. Nu stiu si nici nu ma intereseaza ce se intampla in tara. Nu stiu care sunt mondenitatile sau cine a mai combinat pe cine si ce jaf sau ce tun a mai dat parlamentarul x. Asta e doar zgomot. Nu o sa ma ajute niciodata sa traiesc mai bine.

Daca gasim in fiecare zi putin timp sa fim singuri cu gandurile noastre candva cu siguranta ca vom culege roadele. Impreuna cu abilitatea (care se deprinde foarte greu) de a face o analiza simpla si directa asupra noastra, asupra a ceea ce a fost bine sau rau in ultimul an putem imbunatati un pic stilul de viata.
Cel mai important este sa analizam ce nu merge si sa vedem de ce.
Activitatile cotidiene din care putem sa taiem si sa ne facem timp sa fim singuri cu gandurile noastre sau sa eliberam un pic pentru activitatile care ne pot ajuta mai mult pe termen lung, sunt mai jos:
  • Televizorul. Cel mai mult timp pierdut. Nu am nimic impotriva lui si nu spun ca ar trebuie sa-l aruncam pe fereastra. Doar incercati timp de 30 de zile sa reduceti consumul. 30 de minute pe zi timp de 30 de zile. Poate o sa va simtiti mai bine. Sunt doar 30 zile. Incercati.
    • Internetul. La fel, timp de 30 zile reduceti consumul cu 30 minute pe zi. Sunt persoane care stau cel putin  2 ore doar pe Facebook. Eu nu am cont pe Facebook dar toti imi spun ca ar trebui sa imi fac. Vom vedea. Doar 60 de minute pe zi timp de 30 de zile. Nu trebuie sa renuntati la activitatile voastre preferate( cum ar fi sa cititi blogul meu) dar reducand cu 30 de minute pe zi timpul petrecut pe internet, o sa fiti mult mai ordonati si mai rapizi si o sa cititi doar ce este important pentru voi.
      • E-mailul. Un mare consumator de timp. Eu lucrez la serviciu foarte mult pe e-mail. De doua luni nu mai stau pe e-mail desi doar in atentia mea vin o gramada de mesaje, sa nu mai pun si suplinirea colegilor care sunt plecati in delegatie. Mi-am propus sa intru pentru inceput la fiecare 1 ora, apoi o sa incerc  de 3 ori pe zi. Cel putin acum merge de minune. Intru, organizez in functie de prioritati, sortez repede la ce am de raspuns si raspund. Intratul mai rar pe e-mail te obliga sa raspunzi repede, sa vii cu solutii rapide si sa tai din continutul neimportant. La fel doar pentru 30 zile redu folosirea e-mailului la de 3 ori pe zi. Dupa 30 de zile poti sa stai din nou tota ziua daca o sa iti mai placa.
        • Cumparaturile. Asta este mai mult pentru fete desi am vazut si baieti care petrec un weekend intreg la cumparaturi. Reducerea cumparaturilor se combina bine cu economisirea. Cand vii seara spre casa fa o lista mentala si vezi daca iti trebuie ceva. Intradevar cateodata cumparaturile iti ridica moralul, dar sunt si alte modalitati. Din nou aminteste-ti ca este doar temporar. Redu toate cumparaturile cu exceptia alimentelor. Nu cred ca o sa iti lipseasca timp de 30 de zile bluza dupa care ai fi umblat o zi intreaga prin magazine. 
        • Pleaca mai tarziu la serviciu daca situatia iti permite. Eu incep normal la 9 dar ajungeam la serviciu in jur de 8:30. Era timp pierdut la tigara si barfa de dimineata. Acum ajung la 8:55. Deschid calculatorul si pana la 9 sunt gata de munca. Fara barfe, fara tigara si mai odihnit. Incearca daca iti permite munca. 30 de zile nu o sa ia foc biroul fara sa afli la intrevederea de dimineata.
        • Redu munca ce vine dupa munca. Ai intalniri de afaceri dupa munca, mai ai ceva de terminat si vrei sa lucrezi si acasa. E normal sa vrei sa-ti faci seful fericit, dar sa nu devina un obicei. Timpul liber e doar al tau si tine doar de tine sa il ai sau nu. Incearca timp de 30 de zile sa nu mai faci munca voluntara. Munceste mai mult la birou daca e nevoie dar cand ai iesit pe usa spre casa, uita de serviciu.
            • Taie cititul inutil. Revistele cu mondenitati sunt primele pe lista. Pseudo-vedetele autohtone si nu numai, nu sunt interesate de tine. Tu de ce ai fi interesat de ele? La fel, 30 de zile nu e mare paguba si te va ajuta sa ai si o minte mai limpede.
              • Trezeste-te mai devreme. Poate cel mai greu de facut. Iti poti face un sandwich, sa citesti ceva care chiar te pasioneaza, sa contempli in liniste, sa iti faci exercitiile, sa bei cafeaua si sa iti pui ziua in ordine. 30 de minute mai devreme pentru 30 de zile.
                Acum ai timp liber. Dedica-l unei activitati pe care tot o amanai sau pentru care nu aveai timp. Un curs de fotografie, un curs de limba straina sau asteapta-ti familia cu o mancare pe care nu ai facut-o niciodata, alearga in parc sau joaca-te cu copilul tau.

                30 de zile. Momentan e doar temporar dar s-ar putea sa iti placa. Si adu-ti aminte: nu taia de la televizor sa stai mai mult pe internet. Foloseste timpul eliberat pentru o activitate care iti umple viata cu lucruri cu adevarat importante.


                Be safe!

                read more "Putin timp liber"

                luni, 14 noiembrie 2011

                Spre 2500

                Am inceput sa alerg acum 6 luni si ceva si saptamana trecuta am depasit pragul de 1000 kilometri alergati.

                 
                Am urcat 5237 metri, am avut o viteza medie de 9 kilometri pe ora si am ars 91454 calorii. In afara de sentimentul de bine imediat dupa alergare, chiar ma simt mai bine in general. Am mult mai multa energie, sunt mai productiv si nu mai am probleme cu trezitul dimineata si cel mai important plamanii incep sa isi revina.
                Ma simt bine in pielea mea si sunt in cea mai buna forma pe care am avut-o in ultimii 10 ani atat mental cat si fizic.
                Distanta de 1000 de kilometri pare foarte mare tinand cont ca unii nu merg cu masina 1000 de kilometri in 6 luni, dar de fapt este mica fata de cat alearga altii.
                Dar pentru mine e o performanta.
                Sigur ca au fost zile in care am alergat prin ploaie, la 40 de grade sau la 2 grade. Dar deja m-am obisnuit. Pentru mine nu mai conteaza ca e urat afara. Ma imbrac cu echipamentul de alergat si ii dau bice.
                Chiar atunci cand sunt obosit atat mental cat si fizic ma gandesc la alergat. Deja e instinctiv. Alerg 6 zile pe saptamana si ma recuperez 1 zi.

                In sesiunea de antrenament noiembrie 2011- aprilie 2012 vreau sa depasesc 2500 kilometri. Adica inca 1500 kilometri pana in aprilie. Iarna este destul de problematic cu alergarea. Temperaturile de aproape zero grade nu ma mai lasa sa ma antrenez la intensitatea la care ma antrenam in vara. Dar eu cum sunt capos inca mentin ritmul de vara.
                Am inceput sa alerg fara sa ma mai uit la ceas si vad ca ma mentin undeva pe la 5:00-5:10min/km. O sa vad daca la sub zero grade o sa pot sa fac la fel. Daca nu, o sa ma bag la alergatul pe banda. Am destule sali de fitness pe langa mine.

                La mai mare!


                Be safe!
                read more "Spre 2500"

                sâmbătă, 12 noiembrie 2011

                O noua sesiune de Ateneu

                A inceput din nou stagiunea la Ateneu. O incantare. Am fost si eu cu puiu la un concert extraordinar dedicat lui Gustav Mahler. Nu stiam nici eu cine a fost, directorul operei de stat din Viena si un mare compozitor.
                A participat orchestra simfonica a Filarmonicii"George Enescu" impreuna cu pianistul Constantin Sandu.

                Au fost trei compozitori reprezentati: Wagner, Mozart si Mahler.
                De 2 ani ne ducem la Ateneu si eu personal ma duc sa stau relaxat si sa ascult muzica clasica in direct. Nu prea ma intereseaza cine a compus-o decat in momentul in care este ceva ce imi place foarte mult. 

                Concertul pentru pian si orchestra, KV 467 a fost fantastic.
                Singurul lucru deranjant de fiecare data la Ateneu este tusea tuberculoasa. Cum apare o mica pauza in program se aude la unison din toate colturile salii o tuse convulsiva de parca toti tuberculosii sunt stransi sub cupola.
                In rest, orchestra simfonica merita toata admiratia. Sunt oameni care te fac sa uiti de micile probleme cotidiene si asta e mare lucru.

                Be safe!
                read more "O noua sesiune de Ateneu"

                duminică, 6 noiembrie 2011

                Radiografie maraton

                Deja am reinceput alergarile de rutina, luni-5 kilometri, marti-5 kilometri, miercuri-3 kilometri, joi 7 kilometri. Desi am alergat doar 20 kilometri saptamana aceasta, mental ma pregatesc deja pentru 3 ore si 30 minute de la Paris.

                Nu stiu daca este timpul optim pentru mine, in sensul ca inca nu stiu daca pot trece cu bine de antrenament si daca pot alerga cu ritmul de 3 ore si 30 minute asa ca am inceput sa analizez cum am alergat la maratonul din Istanbul sa vad ce am facut si cum. A fost un prim maraton bun, dar antrenamentul pe care l-am facut in final probabil era pentru un timp de 3 ore si 45 minute.

                Asa ca am disecat alergarea pe timpi intermediari, pe kilometri alergati sub ritmul propus sau peste ritmul propus sa incerc sa vad ce a mers si ce nu si de ce.

                Ritm propus 3 ore si 52 minute.  Sa am 8 minute de unde sa scad.

                Analiza maraton Istanbul
                 In primul rand un incepator chiar daca vrea sa alerge constant va alearga cu splituri pozitive, adica prima jumatate va alearga mai repede decat a doua. Invevitabil asta s-a intamplat si cu mine. Prima jumatate am alergat-o in 1:56:58. A doua in 1:58:37.

                Planul meu de acasa era sa alerg la un ritm constant adica splituri la fel.
                Daca ma uit la tabelul cu kilometri o sa vad ca primul kilometru l-am alergat in 6 minute si 34 secunde. Asta este din cauza aglomeratiei de inceput. 
                Pana la kilometrul 5 cand de fapt am intrat in ritmul de maraton , am pierdut foarte putin timp fata de cel planificat. Kilometrul 5 a fost fenomenal, o panta foarte frumoasa cand inca erau multi oameni pe margine si ne aplaudau. Am tras mai tare si am facut acest kilometru in 4:57min/km. La un moment dat, Dan zicea ca alergam foarte repede si cred ca acolo s-a si desprins de noi. Am ramas cei 3 flower-power, eu, Marius si Mihaela. Pana la kilometrul 20 am alergat relativ constant. Pentru Paris e clar ca trebuie sa invat sa alerg constant. Din ce am citit ritmul constant iti economiseste 10% din energie. La kilometrul 20 iar am dat intr-o panta si am alergat repede si la fel cu ritmul de 4:57min/km, asa ca la jumatatea maratonului eram in intarziere 1 minut fata de ce imi planificasem, adica 3 ore si 52 minute. Dupa kilometrul 21 am inceput sa avem splituri foarte stabile cu diferenta mici intre ele, iar de la kilometrul 28 am accelerat. Aici de fapt a fost ruperea mea de grup. Pana la kilomentrul 40 se observa ca am accelerat un pic fata de ritmul de 5:30min/km, si chiar imi aduc aminte ca m-am simtit bine in afara de caderea de la kilometrul 39. Kilometrul 42 a fost dealul de final care m-a doborat. Dupa cum se vede in grafic la fiecare urcare am pastrat ritmul cat de cat in plaja propusa.


                Concluziile sunt pozitive,  mi-am pastrat ritmul de alergare +sau- ceva secunde. Am alergat cum mi-am propus si asta este cel mai important.
                Desi a plouat tot maratonul cred ca m-a ajutat foarte mult deoarece eu ma incalzesc destul de mult cand alerg asa ca ploaia m-a tinut rece. Ca si consecinta directa este faptul ca nu am transpirat prea mult si astfel am pastrat mineralele in corp.

                Hidratarea a fost buna. Am urmat exact sfaturile pentru un incepator care inca nu stie foarte bine care ii sunt limitele si cata nevoie de fluide are. La fiecare 2.5 kilometri am baut o gura de apa. La kilometrul 21 era o masa cu bauturi energizante. Era goala, asa ca am luat de pe jos. I-am aruncat dopul, am aruncat si din lichid un pic si m-am energizat.  La kilometrul 32 am facut la fel. De acolo am luat si  cateva bucati de zahar.


                Kilometrul cel mai greu a fost 40. Mental. Pe foaie nu am incetinit prea rau dar se vede ca acest kilometru l-am facut in 5:45min/km. Nu stiu ce m-a apucat, eram paranoia ca nu mai termin cum trebuie. Acum cand imi amintesc parca imi vine sa rad. Primul meu maraton, aproape de finish si eu ma lamentam ca nu termin sub 4 ore. 
                Dar nu te pui cu pasarica omului.


                Trebuie sa imbunatatesc neaparat: postura de alergare, ritmul si capacitata mentala de a depasi oboseala.

                Ca ritm trebuie sa fiu constant. Repede sau incet , nu conteaza, constant sa fie.
                Mental mai am foarte mult de lucrat si momentan trebuie sa invat sa depasesc momentul critic. Apoi totul este mult mai usor.




                Be safe!
                read more "Radiografie maraton"

                marți, 1 noiembrie 2011

                Istanbul-Povestea unui oras de poveste

                Inainte de maratonul Eurasia am petrecut si cateva zile in Istanbul.

                Oras frumos cu de toate. Civilizat si curat...cel putin in zonele turistice.
                In general noi nu prea mergem in orase care sunt aproape de Romania, vrem sa le pastram pentru batranete asa ca Istanbulul a fost o exceptie pentru ca participam eu la maraton si am zis ca daca tot ne ducem macar sa ne alegem si cu ceva. Am stat de miercuri pana luni.

                Istanbulul este un oras cosmopolit. Strazi inguste cu mici restaurante in case vechi de cateva sute de ani ti se intind la picioare. Cofetarii cu fel de fel de dulciuri, cafenele, castane coapte, inghetata, cladiri moderne cu centre de business si istorie laolalta.
                Te poti plimba zile intregi pe marginea Bosforului sau prin centrul vechi, poti manca in fiecare zi in alt restaurant bun unde mancarea este facuta la doi metri de tine sau poti sa te pierzi cateva ore prin marele bazar. Se negociaza orice.
                Am ales singurul zbor decent ca pret si anume Pegaus(zboara de pe Otopeni, dar ajunge pe Sabiha Gokcen -la 60 kilometri de Istanbul), un dus intors este 100 Eur. Ajungi repede iar daca ai noroc si stai la geam poti vedea atat Marea Neagra cat si Istanbulul din aer. Aeroportul Sabiha Gokcen e foarte bine facut, te descurci usor prin el si cred ca va deveni un punct important de legatura catre Asia. Spre oras sunt taxiuri care au tarif fix, 45 eur pana in Taksim(centrul orasului). Sunt si autocare si costa 12 lire sau echivalentul de 6 eur( daca platesti in eur...peste tot paritatea lira/eur este 2 lire/eur, cand de fapt la casele de schimb paritatea este de 2.5lire/eur). Am ales autocarul. 

                Se pare ca am prins destul de liber pentru ca am facut o ora pana in oras. In alte zile cand este aglomerat poti face si 2 ore. Autocarul te lasa in Taksim. Piata Taksim in antichitate avea un scop foarte precis, de aici se distribuia apa catre tot Istanbulul printr-o retea de apeducte. Acum aceasta piata este foarte moderna fiind centrul cultural al Istanbulului, cu centre comerciale, cladiri turn, spatii verzi si multi prumbei.
                Piata Taksim
                De acolo am luat taxiul pana la hotel. Am avut noroc cu un pilot turc care se intorcea acasa probabil. El a negociat cu niste taximetristi si a scos taxiul la 6 eur. Era foarte mandru considerand ca pret ca ala mai rar. L-am crezut pe cuvant.Taximetristul a fost foarte amabil si ne-a dus exact pana in fata hotelului desi a intrat si vreo 200 metri pe interzis. Ne-a intrebat cand ne intoarcem si ne-a zis ca ne duce la aeroport cu 35 Eur. I-am luat numarul de telefon si numele" Erkin-good price, no problem" si am plecat sa ne cazam. Hotelul era la 500 de metri de Hagia Sofia pe strada principala din centrul vechi.(poza). Ilkay. Pretul pentru o camera dubla este de 60 Eur/zi.
                Ne-am cazat destul de repede si fara probleme, am luat o harta si am plecat sa ne plimbam un pic.
                Noi si Hagia Sofia in fundal
                A doua zi dimineata ne-a intampinat chemarea la rugaciune. Se aude oriunde in Istanbul si oamenii lasa tot si se duc sa se roage. 
                Am mancat un mic dejun copios si am plecat sa exploram din nou Hagia Sofia, care pentru 1000 de ani a fost cea mai mare catedrala din lume pana i-a luat locul catedrala din Sevilia, Moschea Albastra unde inca se tin rugaciuni si care este impresionanta prin mozaicul din interior si Hipodromul cu obeliscul de 3500 ani. Am vazut si pilonul Milenium, punctul zero de unde se masurau distantele in vechiul Constantinopol si care era considerat centrul universului in trimpul romanilor cat si cea mai veche coloana din Istanbul..Serpentine column.

                Am dat o tura sumara si prin parcul Gulhane ce a apartinut palatului Topkapi si care adaposteste Muzeul Stiintei si Tehnologiei.
                De mancat nu poti sa te plangi. Peste tot sunt restaurante. Acum depinde daca vrei sa stai pe perne turcesti si sa iti fie gatita mancarea langa tine pentru aproximativ 70 lire( 30 eur) de persoana/meniu( aperitive, fel principal, desert si o bautura fara alcool) sau vrei sa maninci mai retras intr-un restaurant de familie unde aceeasi mancare este pe undeva pe la 30 lire(12 eur). Totul este proaspat si apetisant. Incercati supa de linte, humusul si chicken casserole. De specialitati cu carne de oaie nu am ce sa va spun pentru ca nu mancam. Dar probabil sunt si acestea delicioase.
                Chicken casserole- pui cu rosii, ardei si mirodenii copt intr-o oala speciala de lut
                Transportul in comun este foarte bine dezvoltat fie ca este pe sub pamant (cel mai vechi metrou in Europa continentala), pe pamant sau pe apa. Intre centrul vechi si Taksim exista o legatura cu tramvaiul rapid T1 si cu funicularul de unde te lasa tramvaiul.
                Biletele se iau din orice statie de la automate numite Jetonomatik si sunt sub forma unor monezi metalice. Fiecare calatorie costa 2 lire turcesti. Nu este ca la noi in sensul ca in momentul cand schimbi o linie la metrou trebuie sa cumperi inca un bilet.
                Dar avand in vedere ca majoritatea covarsitoare a obiectivelor turistice se afla in centrul vechi nu cred ca veti avea nevoie prea mare de transportul in comun. Si pe jos se vede cel mai bine si se simte cel mai profund parfumul  unui oras.


                Am mai vizitat si podul Galata (cel mai vechi pod peste canalul Golden Horn) cu piata de peste, Turnul Galata cu o priveliste extraordinara asupra orasului si cu restaurant la ultimul etaj, am facut o plimbare cu vaporasul pe Bosfor ( am ales excursia mica de 2 ore care te trece 1 ora pe langa malul european apoi pe sub podul peste Bosfor si 1 ora pe langa malul asiatic), iar seara ne-am indulcit cu rahat turcesc cumparat din inima bazarului de mirodenii.
                Sub podul ce traverseaza Bosforul
                Capitan de cursa scurta!!

                noi pe podul Galata si in fundal turnul Galata
                Istanbulul vazut din turnul Galata. De la stanga la dreapta: Palatul Topkapi, Hagia Sofia si Moscheea Albastra
                In Hagia Sofia
                Cupola in Moscheea Albastra
                Obeliscul lui Theodosius si Coloana Serpilor

                Cea mai impresionanta atractie turistica dupa parerea mea este Basilica Cisterna, un edificiu construit sub pamant care putea acumula la nevoie 80.000 metri cubi de apa. Imediat cum intri in basilica ai o priveliste extraordinara cu sistemul de sustinere al tavanului compus din coloane cu inaltime de 9 metri.  Ca si curiozitate exista doi piloni pe care sunt scluptate capetele Medusei. Se zice ca cine se uita exact in ochii Medusei este transformat in stana de piatra. Pentru protectia impotriva hotilor multe din cladirile bizantine erau impodobite cu capul Medusei. O sa va las pe voi sa descoperiti de ce capetele sunt in pozitii ciudate.
                Basilica Cisterna cu unul din pilonii cu scluptura Medusei.
                In ziua dinaintea maratonului am vizitat palatul Dolmabahce folosit acum pe post de cladire administrativa si construit intre 1843-1856. A fost resedinta multor sultani si a lui Ataturk, intemeietorul republicii turce in 1923, acesta din urma a murit chiar in acest palat.
                Se remarca prin cele 3 pavilioane: cel al barbatilor, cel ceremonial si haremul. Vizita in palat este cu ghid vorbitor de limba engleza. In palat se afla cel mai mare candelabru din cristal din lume care are 4.5 tone greutate. Deasemenea am fost si in Taksim si la expozitia dedicata maratonului si ne-am retras catre hotel sa pot sa ma odihnesc.
                Duminica dupa maraton ne-am mai plimbat un pic dar deja vizitasem tot ce puteam vizita pe langa noi. Am fost sa mancam la un restaurant exceptional si destul de ieftin pe care normal ca nu puteam sa il gasim decat in ultima zi.

                Luni am vizitat si ultimul obiectiv pe lista noastra, Marele Bazar. Impresionant. A fost deschis in 1461 si de atunci a tot crescut devenind in ziua de azi un cartier complet cu moschei, parc propriu si chiar si 2 bai turcesti(faimoasele hamam).
                In fiecare zi prin bazar se perinda intre 250 mii si 500 de mii de oameni. Cu peste 4000 magazine si standuri aici este raiul negocierilor. Simpla privire catre un stand cu produse poate scadea pretul cu 10%. Mai departe intervine abilitatea voastra de negociatori. De la lampi frumos colorate, aur, argint, covoare, haine de piele, dulciuri, perne, suveniruri, textile la obiecte orientale si antichitati fiecare lucru are pretul lui. Voi trebuie doar sa il descoperiti. Duceti-va fara harta si garantez ca o sa va pierdeti printre zecile de coridoare. Sa nu fiti intimidati de modul turcilor de a face comert. Sunt putin agresivi dar te obisnuiesti. Daca nu vrei sa cumperi ceva treci mai departe. O sa bombaneasca ceva si o sa te lase in pace.... sau o sa iti zica asa cum i-a zis unuia puiului:

                Turcul vanzator: Hello where are you from? come see our shop we have great prices and very good quality merchandise. ( De unde esti? intra in magazin sa vezi ce marfa buna avem si ce preturi bune avem).
                Ea(incercand sa i-o taie scurt): I am just looking. (doar ma uit).
                Turcul vanzator: Ahhaa, Just selling then. (ahaa, atunci eu doar vand).
                Fabulos.
                Magazin cu lampi in Marele Bazar

                Aur curat
                Cei trei muschetari, de la stanga: Dana, Radu si puiu la una din intrarile in Marele Bazar

                Din pacate trebuia sa plecam catre aeroport altfel am mai fi pierdut timpul pe stradutele inguste din centrul vechi.

                Ca si concluzie Istanbulul este un oras modern cu un parfum aparte in care cladirile vechi se combina armonios cu cele noi, este un oras cu un freamat deosebit fata de ce am vizitat pana acum. Este unul din orasele europene care isi merita si pozitia in top si care va avea locul lui in inima mea si prin prisma faptului ca aici am alergat primul maraton. Are 14 milioane de locuitori si inca 7 milioane de turisti pe an dar in afara de bazar nu mi s-a parut aglomerat. Poate pentru ca a plouat mai tot timpul.

                De retinut ca si atractii turistice si lucruri pe care trebuie sa le faci:
                1. Sa maninci la un restaurant turcesc, preparate turcesti. Cere si Ayran chiar daca nu il vezi prin meniu ei sigur il au(este un fel de iaurt).
                2. Sa te dai cu barca pe Bosfor.
                3. Basilica Cisterna, Hagia Sofia, moscheea Albastra, Hipodromul, palatul Topkapi, palatul Dolmabahce, piata de peste, moscheea Suleiman si moscheea Noua, pdul Galata, turnul Galata, piata Taksim sunt locuri ce nu trebuie ratate.
                4. Sa petreci o seara in cadrul unui restaurant ce are ca program dansul dervisilor.
                5. Sa te pierzi printre stradutele din orasul vechi.
                6. Sa negociezi in Marele Bazar si sa te pierzi printre aromele imbatatoare din bazarul cu mirodenii( Egyptian Spice Bazar).
                7. Sa te retragi intr-una din vechile bai turcesti (hamam) si sa te relaxezi intr-o baie de abur.
                Sper ca am fost de ajutor. Istanbulul este o experienta unica si o punte intre Asia si Europa. Merita sa o treceti.


                Be safe!
                read more "Istanbul-Povestea unui oras de poveste"