Daca vrei sa faci ceva cu adevarat, vei gasi o cale. Daca nu vrei, cu siguranta vei gasi o scuza. (Frank Banks)

vineri, 3 iunie 2011

Alegere echipament de alergare

Dupa mica accidentare la genunchi am hotarat sa imi cumpar adidasi de alergare. Intreband in stanga si in dreapta am decis sa imi achizitionez Asics. Nu stiu daca sunt mai buni ca alte modele dar datorita faptului ca cei pe care ii cunosc alearga in Asics, am decis sa incerc si eu acceasi marca. Problema era ce sa cumpar.
Mai jos este modul in care mi-am ales eu adidasii.
In primul rand si cel mai important este sa stii ce fel de picior ai.
Trebuie sa iti analizezi laba piciorului intai. Pronatia este o caracteristica a labei piciorului, în funcţie de modul în care picioarele sunt adaptate la atingera suprafetei solului, cu alte cuvinte reprezinta modul in care laba piciorului atinge solul incepand de la calcai spre degetele de la picioare. Miscarea ar trebui sa fie uniforma pe toata talpa astfel incat stresul impactului rezultat sa fie cat mai mic.


Intradevar exista si persoane cum ar fi sora mea cu un fel de alergare  si mod de a calca cu talpa piciorului putin spus dubios si daca nu o cunosti ai zice ca e in mari dureri cand alearga,  dar in general exista doar aceste 3 tipuri de pronatie.
Prezentarea celor 3 tipuri de pronatie pentru piciorul drept
 Supra-pronatia reprezinta modul de a calca dinspre exteriorul talpii catre interior, greutatea corpului fiind distribuita spre interiorul talpilor, cu un centru de greutate al corpului spre interior.
Pronatia normala sau neutra reprezinta modul de a calca normal pe toata talpa cu sustinerea greutatii corpului pe toata talpa, iar centrul de greutate al corpului pe mijlocul talpilor.
Sub-pronatia reprezinta modul de a calca mai mult spre exteriorul talpii, greutatea corpului fiind distribuita spre exteriorul talpilor, iar centrul de greutate al corpului fiind dispresat mai mult catre degete si exteriorul calcaiului.  
Metoda cea mai simpla de verificare a pronatiei este prin analiza inaltimii talpii piciorului( Arch-type).
Eu am numit-o testul picioarelor umede.
Se baga picioarele intr-un lighean cu apa si apoi se calca cu ambele pe un carton intins pe jos. Dupa cateva secunde urma talpii va fi imprimata pe carton.
Poza picioarelor ar trebui sa arate ca una din cele 3 pozitii de talpa de mai sus.Pentru usurinta se poate trasa cu un pix conturul talpii pe carton pentru o analiza mai usoara.( cartonul se usuca destul de repede).


Interpretare rezultate:


Pronatie normala sau neutra cu inaltimea talpii piciorului (arch-type) normala daca exista o banda distincta ce merge pe interiorul talpii de la calcai catre degete. In acest caz se recomanda adidasi de alergare pentru stabilitate( puteti cauta pe net--Stability running shoes).


Supra-pronatie cu inaltimea talpii piciorului foarte mica( platfus-flat feet) daca banda care uneste calcaiul de degete este foarte pronuntata, adica se vede pe carton toata talpa piciorului. In acest caz se recomanda adidasi de controlul miscarii ( puteti cauta pe net--Motion-control running shoes).


Sub-pronatie cu inaltimea talpii piciorului foarte mare(high-arch) daca banda care uneste calcaiul de degete este putin pronuntata. In general cei cu talpa inalta nu calca suficient pe talpa piciorului. In acest caz se recomanda adidasi ce preiau din impactul creat de apasarea pe exterior a talpii piciorului( puteti cauta pe net--Cushioned Running Shoes).


Un alt mod de a determina tipul pronatiei este de a verifica cat de uzate sunt incaltarile folosite zi de zi si pe ce parte.



Acum stim de ce tip de adidasi avem nevoie tot ce mai trebuie este forma talpii adidasilor.

Exista mai multe tipuri de talpa dar cele mai importante forme sunt cele drepte, semi-curbate si curbate.
Supra-pronatorii ar trebui sa foloseasca un adidas cu forma dreapta a talpii.
Pronatorii normali sau neutri trebuie sa foloseasca un adidas cu forma semicurbata a talpii.
Sub-pronatorii ar trebui sa foloseasca un adidas cu forma curbata a talpii.

Ca si textura a adidasului cele 3 modele de adidasi( Motion-Control, Stability, Cushion) sunt dupa cum urmeaza:
 
Adidasii ce ofera motion-control sunt mai rigizi in laterale cu un control mai accentuat spre directionare fortata al modului cum calca talpa piciorului si un suport al gleznei mai acentuat.

Adidasii ce ofera stabilitate sunt cei care ofera suportul median cel mai pronuntat(adica mijlocul talpii piciorului) dar au si o parte de absorbtie( in general cu gel la calcai si pe partile laterale in centrul adidasului). Acest tip ofera o mai mare libertate a gleznei piciorului.

Adidasii ce ofera suport talpa si amortizare mai mare sunt cei mai indicati persoanelor incepatoare datorita impactului cu solul cand inca nici piciorul nici muschii nu sunt obisnuiti cu alergarea.


Deasemenea ar fi bine ca tricoul folosit sa fie din material 100% sintetic, bumbacul sau lana acumuland transpiratia. Materialul sintetic se usuca mai repede, permite corpului sa respire si va ofera libertate de miscare mult mai mare decat bumbacul.

Sper ca am fost un pic de ajutor. Aveti grija de picioare ca ele va poarta peste tot.

Be Safe!
 

5 comentarii:

  1. Trecerea de la mers pe jos pentru intretinere la alergat se face treptat pentru a obisnui corpul

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce adidasi pentru sub pronatie ai recomanda ? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu iti recomand Asics Gel Cumulus, Asics Gel Nimbus sau New Balance1080

    RăspundețiȘtergere
  4. si pt Supra-pronatie ce recomandati? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. asics gel foundation 12, new balance 1340 sau brooks beast.. dar mai sunt si alte modele.. cautati motion control shoes pe google.
    o seara buna!

    RăspundețiȘtergere