Daca vrei sa faci ceva cu adevarat, vei gasi o cale. Daca nu vrei, cu siguranta vei gasi o scuza. (Frank Banks)

joi, 16 februarie 2012

Alergarea pe banda

Sa incep cu alergarea pe banda. Parerile sunt impartite, ca e mai usor, ca e mai greu, ca e tot dracu' ala daca alergi pe banda sau afara. Eu am constatat ca dupa 10 zile de alergare pe banda si 130-135 de kilometri, nu este greu, este foarte greu sa alergi pe banda, sau cel putin asa este momentan pentru mine.
Alergarea pe banda are cateva lucruri bune si cateva rele.




Bune:
  • impactul cu banda este mai mic decat impactul cu asfaltul si deci si posibilitatea de accidentari este mai mica.
  • ai un ritm constant de alergare si stii exact la ce ritm alergi.
  • nu trebuie sa cari nimic dupa tine, ai apa si prosop exact in fata ta.
  • temperatura este constanta, nu minus 17 grade sau plus 40.
  • poti sa faci intervale foarte precise datorita ritmului (pace) pe care il poti programa foarte usor.
  • iti trebuie doar un tricou, pantaloni scurti si adidasi-- fara imbracare in 3 straturi, caciula si manusi.
  • ai oglinda in fata si poti sa urmaresti cum calci, care este postura ta si cum se misca capul si astfel poti face corectari foarte usor.
Rele:
  • te oboseste mental foarte mult datorita faptului ca trebuie sa fii concentrat tot timpul astfel iti fuge banda de sub picioare.
  • ventilatia necorespunzatoare duce la o incalzire excesiva a corpului si transpiri mai mult decat afara( lucru bun pentru cineva care vrea sa slabeasca, dar rau pentru cineva care vrea sa faca un antrenament specific).
  • iti pierzi foarte usor concentrarea datorita zgomotului din sala(pentru ca in general benzile de alergare sunt puse in sala de forta unde se aude in difuzoare o muzica house de tot rahatul).
  • dupa un anumit timp sau o anumita distanta, banda se reseteaza si incepe secventa de cooldown si nu mai poti sa ii faci nimic decat sa o operesti si sa o pornesti din nou( dar deja iti pierzi concentrarea si tempul).
  • oboseala este mai mare din cauza ritmului foarte constant si cel putin la mine am observat o durere usoara de spate, durere pe care nu o aveam cand alergam afara (poate este si de la volumul mult mai mare decat ce faceam eu anterior).
  • depinzi foarte mult de ceilalti care alearga pe banda si poti sa ai zile in care sa astepti 20-25 minute sa iti vina randul, pe cand alergarea in aer liber nu are aceasta restrictie.
In afara de alergarea propriu zisa mai sunt cateva avantaje care te ajuta sa alergi in sala pe banda. Spre exemplu poti sa faci dus si te duci acasa curat sau iti faci un grup de suporteri. Eu deja am vreo 10 suporteri care ma stiu si de fiecare data cand ma vad ma saluta cu atata respect de parca as fi un fel de guru al alergarii. Ma simt ca un chior in tara orbilor, dar m-a ajutat sustinerea lor cand am facut intervalele de marti. 
Erau gramada pe langa mine sa vada daca mai pot la intervalul cu numarul 5. Pai cum sa nu alergi cand 7-8 oameni stau in spatele tau si fac pariu fie ca o sa renunti, fie ca faci si ultimul interval. Macar sa le strici schema.
Oricum nu cred ca cineva mai alearga 32 de kilometri pe banda in sala unde ma duc eu. Maxim din ce am vazut eu pe langa mine sa zic asa cam 30 de minute la viteza de 10 kilometri pe ora.
Mai sunt si unii obezi care incearca cred sa aplice metoda HIIT (high intensity interval training) si trag extrem de tare 20 secunde pe la 17-18 kilometri/ora de se zgaltaie sala cu totul, fac 3-4 intervale din astea si apoi pleaca. 
Ma rog fiecare cu pasarica lui.

Cam asta e cu banda. Am facut abonament pe o luna.. sper sa nu tina zapada asta mai mult de atat.
Aveti grija cu gheata de sub zapada, ca e periculoasa.

Toate bune!

2 comentarii:

  1. Eu am 41 ani, am banda acasa la care ma antrenez o zi da una nu de aproape 2 ani. cand am inceput aveam 110 kg iar acum am 90kg. in acest moment antrenamentul meu la banda este dupa cum urmeaza: pornesc banda 6km/h si merg in acest ritm 50 minute timp in care folosesc nixte flexoare pentru maini cu care lucrez toata perioada ( 100 cu fiecare mana rapid apoi 20 secunde pauza ) adica aproximativ 3500 cu fiecare mana. dupa cele 50 de minute renunt la flexoare, fixez banda pe 11km/h si alerg fix 35 minute. dupa cele 35 de minute de alergare pun banda pe 6km/h, merg 5 minute apoi scad progresiv cate un km /h pe minut pana la 3km/h cand inchei antrenamentul la banda. dupa 5 minute de pauza fac 5 serii a cate 70 de abdomene intins pe parchet cu genunchii semiindoiti si mainile la ceafa. In ziua in care nu folosesc banda fac o ora de fitnes si mobilitate urmata de alta ora cu gantere de 20 de kg fiecare. am uitat sa precizez ca de cativa ani m-am lasat de fumat, nu consum alcool deloc cu exceptia catorva pahare de vin rosu natural pe luna, nu ma mai ating de fast food-uri, dulciuri, sucuri sau alte mizerii din comert, consum multe fructe si legume, beau zilnic 500ml de suc de portocale si lamaie. desi am 2 masini am inceput sa folosesc metroul zilnic si merg si cu bicicleta si fizic ma simt ca la 20 de ani. cand aveam 110 kg ma simteam ca un zombie, mi-a fost foarte greu si mi-a trebuit multa ambitie sa schimb stilul de viata insa dupa 2 ani spun ca a meritat si merita in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  2. E mult prea complicat un program de alergat pe banda asa. Mai usor ar fi sa faci un fel de HIIT..adica high interval intensity training. Ceva de genul: 20 minute incalizre pe la 7km/h apoi 2 minute la 11-12km/h, urmate de 3 minute la 6 km/h si asta sa se repete de 4-5 ori si apoi finalul de 20 minute cu 6 km/h. Asa intra corpul mai bine in starea de ardere grasimi, ca banuiesc ca asta vreti.
    Bafta.

    RăspundețiȘtergere