Daca vrei sa faci ceva cu adevarat, vei gasi o cale. Daca nu vrei, cu siguranta vei gasi o scuza. (Frank Banks)

luni, 3 decembrie 2012

A patra saptamana de antrenament pentru Ironman

A trecut si a patra saptamana din antrenamentul pentru Ironman.
Totul bine si frumos, in afara de ziua de duminica cand am ajuns foarte tarziu acasa si ploua cu galeata.
In alte conditii nici nu m-as fi gandit de doua ori daca sa ies la alergat, dar acum este foarte important sa nu racesc si sa nu transmit "virusii" lui Nasturel asa ca am decis sa stau cuminte in casa. Presimt ca asta este doar inceputul. Sunt sigur ca o sa mai fie astfel de decizii.

De ceva timp ma tot gandesc la una din fabulele lui Esop. Aceea despre iepure si testoasa.
Se spune ca iepurele se lauda cat de repede alearga el."Nimeni nu m-a invins inca", spunea el. Provoc pe oricine doreste sa se ia la intrecere cu mine.
Broasca testoasa a spus linistita:"Eu accept provocarea ta."
"Asta chiar ca este o gluma buna", a zis iepurele ; "as putea sa iti dau un avans considerabil si tot sa te intrec.".
"N-ai decat sa te lauzi.", i-a raspuns broasca testoasa."Vrei sa te intreci cu mine ?".
Concursul de alergare a fost stabilit si s-a dat startul. Iepurele a pornit ca din sageata si a disparut din vedere dar vazand ca testoasa a ramas mult, mult in spate si pentru a-si arata dispretul fata de ea, s-a intins pe pamant sa traga un pui de somn. Broasca testoasa nu s-a lasat, s-a straduit o data si inca o data, inaintand din greu cu pasii ei marunti. Cand iepurele s-a trezit din somn ea ajunsese atat de aproape de final incat nu a putut sa o mai ajunga.

Revenind la antrenamente, fiecare zi de antrenament ar trebui sa isi aiba rolul ei precis. Sunt zile de recuperare si zile in care tragi un pic mai tare si acestea nu trebuie niciodata sa fie amestecate, lucru care este destul de greu.
De fapt dificultatea sta in gasirea unui echilibru intre efort si antrenament care sa ne solicite indeajuns astfel incat sa iesim din zona de confort fizic si sa aiba loc adaptarile corpului la efort. Toate astea corelate cu faptul ca antrenamentul trebuie sa fie facut astfel incat sansele de accidentare sa fie minime.

Este un pas foarte mic pana sa ajungi sa transformi antrenamentele usoare in antrenamente de intensitate medie si antrenamentele specifice in unele care nu au ca scop nici recuperarea si nici adaptarea la un antrenament si supracompensatia.
Spre exemplu, alergarile peste nivelul aerobic sunt bune doar intr-o anumita masura. Performanta la care ajungi doar prin antrenamente de viteza( la mine- prin alergari mult mai rapide fata de ce imi permite momentan corpul) se va plafona foarte repede si va trebui mai multa munca pentru acelasi rezultat sau pentru cresterea performantei. Intensitatea mica si volumul mare este una din putinele metode de a dezvolta o capacitate aerobica. 

Antrenamentele usoare si cele de recuperare trebuie sa fie ca si alergarea testoasei daca vreau sa ajung vreodata un iepure. 

Hmm.. un pui de somn nu ar strica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu