Daca vrei sa faci ceva cu adevarat, vei gasi o cale. Daca nu vrei, cu siguranta vei gasi o scuza. (Frank Banks)

miercuri, 28 martie 2012

Potential.. sau lipsa lui

Ce inseamna potential?
Fie in sport, in viata de zi cu zi sau chiar in afaceri ne intalnim cu acest cuvant, POTENTIAL.
Cum se manifesta acest potential si cum il cunatificam?
In sport, cu ajutorul unor echipamente sofisticate care ne masoara capacitatea de efort, capacitatea pulmonara, nivelul de acid lactic acumulat in urma unui efort, ritmul cardiac sau compozitia muschilor putem estima viitorul nostru sportiv, dar nu vom putea niciodata sa afirmam pe deplin ca "acesta este pragul maxim pe care il putem atinge" si acest lucru ar trebui sa ne bucure. 
Pentru alergatori e clar ce inseamna potential. Sa zicem ca eu as avea potentialul sa alerg candva un maraton sub 3 ore. Acest sub 3 ore se bazeaza pe ce pot face acum, cu speranta ca prin antrenament, disciplina, multa munca si rabdare voi putea ajunge sa imi ating limitele.
In momentul de fata, e ca si cum as zice ca am potentialul sa cant la flaut intr-un concert la Ateneu.

Asa ca, pentru mine cel putin, potentialul nu reprezinta nimic. Este zero barat. Singurul lucru care ma defineste ca alergator este alergarea de saptamana trecuta, cea de ieri, intr-un cuvant antrenamentul pe care il fac acum. Ce vreau sau ce sper eu sa fac este o alta mancare de peste. Pot sa zic ca sunt talentat (desi nu sunt), pot sa zic ca aspir spre lucruri marete, dar niciodata nu o sa ating acest potential cu antrenamentul de azi. Am facut primul pas. De fapt micii pasi. Acei mici pasi care te duc, sau nu, spre urmatorii si care pot porni o avalansa. Toate calculatoarele si programele din lume nu o sa poata sa prezica de ce sunt eu in stare saptamana viitoare sau la maratonul de la Paris sau peste 1 an de acum inainte.
Ce inteleg eu despre mine este ca antrenamentul fizic are un rol major mai ales in evidentierea unui potential destul de indepartat si relativ, dar ca partea mentala si determinarea au un rol mult mai important in atingerea acestui potential.
Treaba cu potentialul meu este ca sunt convins ca nu o sa il ating vreodata pentru ca desi pasii sunt facuti si sunt constanti, totusi sunt prea mici.
Potentialul este ceea ce am facut nu ceea ce vreau sa fac si apare impreuna cu dorinta de a fi mai bun, de a da tot ce poti si de a visa ca intr-o zi vei fi acolo sus. 
El trebuie doar confirmat la linia de sosire. Eu mi-am atins deja potentialul. Acum o luna, acum o saptamana, ieri, astazi si poate il ating si saptamana viitoare.

Potentialul meu de amator este nelimitat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu